Rondje Koken

Meer dan 300 Rondjes Koken!

Nu meer dan een jaar later na de start van Rondje Koken, staat de teller al weer boven de 300. Met daarachter al ongeveer 1500 mensen die hebben mee gedaan met het koken of opzetten van een Rondje Koken.

Zo geweldig om te zien!

Mensen die voor elkaar koken rondom een verhuizing, bij ziekte en vooral ook veel in de kraamtijd.

Op naar de 1.000 Rondjes Koken!

Veel plezier met het opzetten en maken van een Rondje Koken!

Groetjes, Charlotte

Top 10 Rondje Koken recept ideeën

Op Instagram deel ik regelmatig recept inspiratie. Er zijn veel leuke accounts met heerlijke recepten. En ik dacht, laat ik eens een top 10 maken van recepten die perfect zijn voor een Rondje Koken.

  1. Een recept uit het boek: Eten met Nijntje (kan je het boek meteen geven als kraamcadeau)
  2. Home made Focaccia – van Milouskeuken op Instagram
  3. Kruidige couscous met gegrilde groente en krokante feta – van Pienlaathaaretenzien op Instagram
  4. Butter chicken – van Etenmetdanielle
  5. Quiche, zoals de heerlijke courgette quiche van Annie Pannie
  6. Gehaktballetjes in romige champignonsaus – van Cooking Queens
  7. Vegan auberginelasagne – recept uit het boek Mama’en van Nina Pierson
  8. Spicy mexican bowl – van Healthyhabitsnl
  9. Indiase Dahl – van Allerlekkerste op Instagram
  10. Soep is altijd een goed idee – check bijvoorbeeld de mango soep met kokosgarnalen van Soepiemonster 

Heb jij nog meer recepten die op deze top 10 lijst eigenlijk zouden moeten staan? Laat het mij vooral weten.

Veel plezier met het opzetten en maken van een Rondje Koken!

Groetjes, Charlotte

Gazpacho recept

Gazpacho is een heel goed idee als je een Rondje Koken gaat maken in de zomer. Het vraagt van jou niet meer dan een beetje losjes hakken en pureren. Ik kreeg van Laura van www.lekkerplan.nl een heerlijke recept, zie hieronder in meer detail wat je moet doen.

De gelukkige ontvangers van jouw maaltijd krijgen vervolgens een ultiem verfrissend soepje vol vitamines waar ze zelf niets meer aan hoeven te doen. Geef er lekker brood bij en misschien wat kaas of salami. Zo lever je een instant vakantiegevoel af. 

Simpele gazpacho

Eén teen knoflook lijkt wellicht weinig voor een hele pan soep, maar de smaak wordt sterker terwijl de soep in de koelkast staat. Probeer het de eerste keer met één teen en als je meer knoflooksmaak wilt mix je door de volgende pan meer tenen. 

1 kilo tomaten, hoe rijper en roder hoe beter

½ komkommer, geschild

1 rode paprika

1 sjalot

1 teen knoflook (+ meer naar smaak)

1 eetlepel rode wijnazijn (+ meer naar smaak)

2 theelepels Worcestershiresaus (+ meer naar smaak)

Tabasco naar smaak

Garnering naar keuze: blokjes rauwe paprika, komkommer, avocado, gekookt ei, watermeloen, tomaat, croutons

Snijd de tomaten, komkommer, paprika, sjalot en knoflook in grove stukken. Doe ze met z’n allen in een grote pan en zet je staafmixer erin. Pureer tot je een vrij gladde soep hebt. In het begin is dat even spierballenwerk omdat je nog niet zoveel vocht in de pan hebt, maar al snel wordt het makkelijker. 

Doe de azijn en worcestershiresaus in de pan en meng goed. Proef en voeg tabasco naar smaak toe. Doe er ook meer azijn of worcestershire in als je dat lekker lijkt.

Zet de soep in de koelkast en laat hem in minstens vier uur goed koud worden. Veel langer is ook goed als dat beter uitkomt; hij blijft zeker een dag of drie, vier heerlijk.

Serveer de soep koud, met garnering naar keuze.

Gastblog van Hanny van Best9Moms

Je bent hoogzwanger, je lichaam is hard aan het werk. Je geniet van al dat getrappel in je buik. Maar het wordt ook steeds lastiger om je dagelijkse bezigheden vol te houden. Je lichaam heeft immers ook rust nodig. Hulp van je omgeving maakt deze periode een stuk makkelijker. Niet omdat je het zelf niet meer kan, maar omdat jij het verdient om een stapje terug te doen en je voor te bereiden op je bevalling en het moederschap. 

Partner

Je partner speelt hierbij een belangrijke rol. De taakverdeling in huis zal langzaam verschuiven. Jij bent hard aan het werk om jullie kindje te laten groeien, je partner zorgt dat jij alle ruimte krijgt om voldoende rust te nemen. Dit betekent natuurlijk niet dat jij zomaar alles uit handen moet geven. Samen gaan jullie op zoek naar de juiste balans. 

Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met je verminderde belastbaarheid. Maar ook je partner zal niet zomaar de taken van 2 kunnen uitvoeren. Hij heeft ook ruimte nodig voor zijn werk en tijd voor zichzelf. Waar jullie er niet uitkomen, is het noodzakelijk om anderen om hulp te vragen. 

Hulp vragen

Je wilt je ontspannen voorbereiden op je bevalling. Rust om je heen, zorgt ervoor dat jij hier alle ruimte voor krijgt. Je partner kan je hierbij helpen, maar heeft natuurlijk ook zijn grenzen. Het wordt tijd om je sociale omgeving in te schakelen voor een paar extra handjes. 

Lastig in onze individualistisch cultuur, waarbij we juist graag willen laten zien dat we onafhankelijk zijn en onze eigen boontjes kunnen doppen. Laat je hierdoor niet tegenhouden. Vrienden, familie en de buren willen je vaak graag helpen, alleen bieden ze hun helpende hand niet altijd vanzelf aan. 

Houd het simpel

Vraag vooral om eenvoudige taken en klusjes. Zo kan de buurvrouw prima een boodschap voor je doen, je beste vriendin een maaltijd voor je koken of je moeder je huis stofzuigen. 

Niet alleen tijdens je zwangerschap is dit een uitkomst. Je creëert immers meer rust om je heen. Minder ‘moeten’ is meer rust in je hoofd en ruimte om je voor te bereiden op de bevalling. 

Ook na je bevalling kun je deze rust nog goed gebruiken. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en je kindje heeft aandacht nodig om zich veilig en vertrouwd te gaan voelen. Tijd en ruimte voor je huishouden, het koken van een gezonde maaltijd of het uitlaten van je hond, schiet er al snel bij in. 

Voorbereiding

Mensen zijn bereid om je te helpen, soms vraagt dit wel enige voorbereiding. Vraag daarom vooraf al aan mensen in je omgeving of ze je willen helpen. Je geeft ze zo de tijd om aan het idee te wennen, ze hoeven niet meteen in actie te komen en ze hebben tijd om de hulp te organiseren. 

Rondje koken is een leuke en makkelijke manier om de organisatie van je helpers te organiseren. Zo ben jij verzekerd van een gezonde warme maaltijd, in de dagen dat jij andere prioriteiten hebt. En je zult merken dat je omgeving je maar al te graag helpt!

Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is online zwangerschaps- en mamacoach en begeleidt vrouwen in de overgang van vrouw naar moeder. Volg Best9Moms ook op Facebook en Instagram

 

Op naar de eerste 100 Rondjes Koken!

Wat een super leuke reacties heb ik ontvangen na het bericht op Linda Nieuws! Lees hier het hele artikel. Echt heel erg gaaf.

En nu door. Op naar de eerste 100 Rondjes Koken! Ik merk dat er soms toch nog een drempel is voor mensen om er eentje op te starten. Zo kreeg ik laatst een leuk berichtje “Ik kwam mijn buurvrouw tegen tijdens Koningsdag die net bevallen is en direct de vraag neergelegd of ze het leuk zou vinden. Super enthousiast! Dus weg met de veronderstellingen dat iemand dit niet leuk zou vinden en op naar een rondje koken met de buurt en vrienden.”

Daar word ik dus echt zo blij van. Je kan echt iemand zo blij maken en het is een kleine moeite. Win win dus!

Afgelopen woensdag werd ik door het AD gebeld en hebben ze een heel leuk artikel geplaatst. Lees het hier.

Heel benieuwd naar jullie reacties en of je Rondje Koken al voor iemand hebt opgestart? Volg me ook op Instagram.

Liefs, Charlotte

 

 

Rondje Koken op Linda Nieuws!

Wow wat is dit te gek! Rondje Koken op Linda Nieuws! Ik ben nog steeds aan het na stuiteren hiervan.

Afgelopen donderdag werd ik door de Linda redactie gebeld voor een interview. We hadden rond de lunch een heel leuk gesprek over Rondje Koken, hoe ik er op ben gekomen, hoe het precies werkt en voor wie het allemaal gebruikt kan worden. Terwijl ik mijn meiden ging ophalen op school, kreeg ik een berichtje, het artikel staat live.

Wow wat leuk dit en wat geweldig om aandacht te krijgen voor Rondje Koken. De dagen erna kwamen er heel veel leuke reacties binnen. En nu zie ik de site bezoekers en de Rondje Koken die aangemaakt worden groeien. Op naar de eerste 100 Rondje Koken!! Daar gaan we!

Lees hier het hele artikel!

Bedankt Linda nieuws voor jullie support!

Heel benieuwd naar jullie reacties en of je Rondje Koken al voor iemand hebt opgestart?

Liefs, Charlotte

 

 

Waarom Rondje Koken het fijnste kraamcadeau is?

Je vriendin is net bevallen en je gaat op kraambezoek. Toch lastig altijd om een kraamcadeau te bedenken. Want wat vindt ze leuk, wat is haar smaak, is het niet te meisjesachtig en heeft ze Sophie de Giraf niet al gehad?

Een Rondje Koken opzetten is echt een cadeau om te onthouden. Want als je net moeder bent, is het al knap dat je voor 12uur gedoucht en aangekleed bent. Dus hoe moet je dat aan het begin regelen met boodschappen en koken?

Door een Rondje Koken op te starten organiseer je samen met familie, vrienden en buren om beurten te koken voor het kersverse gezinnetje. Zoals vriendin R. zei die een maaltijd heeft gebracht “het is fijn om iets voor een ander te kunnen doen!” En vriendin A. die extra vroeg opstond om nog iets te koken: “Het is echt een tof idee om zo een ander te helpen, bijvoorbeeld
met een vriendengroep of met buren. Het is even de stoute schoenen aantrekken en anderen vragen mee te doen, maar toen ik zelf gevraagd werd dacht ik wel meteen dat een hele logische vraag was om zo een ander te kunnen helpen.”

En wat vond de kersverse mama ervan? “Heel fijn, even een weekje je geen zorgen maken over de boodschappen en het koken. En natuurlijk fijn om je vriendinnen even te zien. In eerste instantie dacht ik, dat is toch niet nodig dit kunnen we zelf ook wel. Maar erg blij met de
verrassingen elke dag.”

 

Geef samen een Rondje Koken!

Welkom op Rondje Koken. Wow wat ben ik blij dat het er nu eindelijk echt is!

Dit idee ontstond namelijk al in 2016, na een iets lastigere start van mijn dochter. Veel lieve familie en vrienden leefden met ons mee en hebben ons veel geholpen en hulp aangeboden. Maar soms was het ook best lastig om hulp te vragen. Stiekem dacht ik dan, wat zou het toch heerlijk zijn om een zelfgemaakt gerecht te krijgen zonder het hele verhaal weer te moeten vertellen. En ook andersom, niet iedereen wist goed hoe ze konden helpen.

Het idee bleef bij me, ik zag dat er in het buitenland sites zijn, maar telkens net anders dan hoe ik het voor mij zag.

Een vriendengroep of familie vinden het ook fijn om te helpen en voor iemand te koken. Met Rondje Koken kunnen je vrienden en familie dit heel makkelijk voor je organiseren. Nu kunnen ze lekkere maaltijden voor jou of jullie maken en afleveren wat voor jou goed uitkomt.

Geef samen een rondje koken!

Photo by Ella Olsson on Unsplash