Rondje Koken

Gastblog van Hanny van Best9Moms

Je bent hoogzwanger, je lichaam is hard aan het werk. Je geniet van al dat getrappel in je buik. Maar het wordt ook steeds lastiger om je dagelijkse bezigheden vol te houden. Je lichaam heeft immers ook rust nodig. Hulp van je omgeving maakt deze periode een stuk makkelijker. Niet omdat je het zelf niet meer kan, maar omdat jij het verdient om een stapje terug te doen en je voor te bereiden op je bevalling en het moederschap. 

Partner

Je partner speelt hierbij een belangrijke rol. De taakverdeling in huis zal langzaam verschuiven. Jij bent hard aan het werk om jullie kindje te laten groeien, je partner zorgt dat jij alle ruimte krijgt om voldoende rust te nemen. Dit betekent natuurlijk niet dat jij zomaar alles uit handen moet geven. Samen gaan jullie op zoek naar de juiste balans. 

Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met je verminderde belastbaarheid. Maar ook je partner zal niet zomaar de taken van 2 kunnen uitvoeren. Hij heeft ook ruimte nodig voor zijn werk en tijd voor zichzelf. Waar jullie er niet uitkomen, is het noodzakelijk om anderen om hulp te vragen. 

Hulp vragen

Je wilt je ontspannen voorbereiden op je bevalling. Rust om je heen, zorgt ervoor dat jij hier alle ruimte voor krijgt. Je partner kan je hierbij helpen, maar heeft natuurlijk ook zijn grenzen. Het wordt tijd om je sociale omgeving in te schakelen voor een paar extra handjes. 

Lastig in onze individualistisch cultuur, waarbij we juist graag willen laten zien dat we onafhankelijk zijn en onze eigen boontjes kunnen doppen. Laat je hierdoor niet tegenhouden. Vrienden, familie en de buren willen je vaak graag helpen, alleen bieden ze hun helpende hand niet altijd vanzelf aan. 

Houd het simpel

Vraag vooral om eenvoudige taken en klusjes. Zo kan de buurvrouw prima een boodschap voor je doen, je beste vriendin een maaltijd voor je koken of je moeder je huis stofzuigen. 

Niet alleen tijdens je zwangerschap is dit een uitkomst. Je creëert immers meer rust om je heen. Minder ‘moeten’ is meer rust in je hoofd en ruimte om je voor te bereiden op de bevalling. 

Ook na je bevalling kun je deze rust nog goed gebruiken. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en je kindje heeft aandacht nodig om zich veilig en vertrouwd te gaan voelen. Tijd en ruimte voor je huishouden, het koken van een gezonde maaltijd of het uitlaten van je hond, schiet er al snel bij in. 

Voorbereiding

Mensen zijn bereid om je te helpen, soms vraagt dit wel enige voorbereiding. Vraag daarom vooraf al aan mensen in je omgeving of ze je willen helpen. Je geeft ze zo de tijd om aan het idee te wennen, ze hoeven niet meteen in actie te komen en ze hebben tijd om de hulp te organiseren. 

Rondje koken is een leuke en makkelijke manier om de organisatie van je helpers te organiseren. Zo ben jij verzekerd van een gezonde warme maaltijd, in de dagen dat jij andere prioriteiten hebt. En je zult merken dat je omgeving je maar al te graag helpt!

Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is online zwangerschaps- en mamacoach en begeleidt vrouwen in de overgang van vrouw naar moeder. Volg Best9Moms ook op Facebook en Instagram