Rondje Koken

Gazpacho recept

Gazpacho is een heel goed idee als je een Rondje Koken gaat maken in de zomer. Het vraagt van jou niet meer dan een beetje losjes hakken en pureren. Ik kreeg van Laura van www.lekkerplan.nl een heerlijke recept, zie hieronder in meer detail wat je moet doen.

De gelukkige ontvangers van jouw maaltijd krijgen vervolgens een ultiem verfrissend soepje vol vitamines waar ze zelf niets meer aan hoeven te doen. Geef er lekker brood bij en misschien wat kaas of salami. Zo lever je een instant vakantiegevoel af. 

Simpele gazpacho

Eén teen knoflook lijkt wellicht weinig voor een hele pan soep, maar de smaak wordt sterker terwijl de soep in de koelkast staat. Probeer het de eerste keer met één teen en als je meer knoflooksmaak wilt mix je door de volgende pan meer tenen. 

1 kilo tomaten, hoe rijper en roder hoe beter

½ komkommer, geschild

1 rode paprika

1 sjalot

1 teen knoflook (+ meer naar smaak)

1 eetlepel rode wijnazijn (+ meer naar smaak)

2 theelepels Worcestershiresaus (+ meer naar smaak)

Tabasco naar smaak

Garnering naar keuze: blokjes rauwe paprika, komkommer, avocado, gekookt ei, watermeloen, tomaat, croutons

Snijd de tomaten, komkommer, paprika, sjalot en knoflook in grove stukken. Doe ze met z’n allen in een grote pan en zet je staafmixer erin. Pureer tot je een vrij gladde soep hebt. In het begin is dat even spierballenwerk omdat je nog niet zoveel vocht in de pan hebt, maar al snel wordt het makkelijker. 

Doe de azijn en worcestershiresaus in de pan en meng goed. Proef en voeg tabasco naar smaak toe. Doe er ook meer azijn of worcestershire in als je dat lekker lijkt.

Zet de soep in de koelkast en laat hem in minstens vier uur goed koud worden. Veel langer is ook goed als dat beter uitkomt; hij blijft zeker een dag of drie, vier heerlijk.

Serveer de soep koud, met garnering naar keuze.